Članci poređani po datumu: četvrtak, 15 februar 2018
četvrtak, 15 februar 2018 00:00

Međunarodni dan dece obolele od raka

U svetlu humanih akcija širom naše Republike Srbije povodom obeležavanja Međunarodnog Dana dece obolele od raka, danas je realizovana velika radionica „Navijam za tvoju pobedu!“ na dečijem odeljenju a ujedno i izdvojenom odeljenju OŠ “Bratstvo jedinstvo“ Sombor povodom ovog plemenitog i svetski prihvaćenog dana.

Ideja radionice je bila upoznavanje roditelja i dece svih uzrasta o smislu ovog važnog dana koji slavi i najvažnije dečije pravo po Međunarodnoj konvenciji o dečijim pravima a to je pravo na život i razvoj. Naravno, nismo propustili priliku da istaknemo : pravo na poznavanje svojih prava, pravo na slobodu misli i govora, pravo na zaštitu, pravo na školovanje i lečenje. Dakle, paralelno je realizovana i radionica sa majkama pratiljama o opasnostima nezdravih stilova života u smislu osvašćivanja o pozitivnim vaspitnim stilovima roditelja i obavezama roditelja koje su propisane posebnim zakonom R Srbije. Akcenat je dat ličnom primeru roditelja u ishrani, bavljenju sportom i rekreacijom, zdravim socijalnim navikama i ekološkom osvešćivanju što i jeste temelj borbe protiv malignih bolesti u preventivnom smislu. Okidači za maligne bolesti su sve brojniji, a neretko je na nekom od prvih mesta stres kao stanje koje ruši imunitet pojedinca, pa je u tom smislu i u vezi borbe protiv raka realizovan deo radionice u kome su predstavljene vežbe za ublažavanje stresa – osnaživanje ličnosti deteta i roditelja u borbi protiv stresa i depresije. U ovom posebnom delu radionice o stresu i depresiji uočen je koren problema koji se nalazi u lošoj komunikaciji ili odsustvu komunikacije pogotovo kada roditelji ne razumeju ili ne žele da prihvate stanje ili bolest deteta. Zato je naglasak stavljen i na prihvatljive stilove komunikacije i aktivno slušanje sagovornika. Samo tako možemo prevazići predrasude i pružiti podršku drugima.

U toku radionice, iskristalisale su se pouke: nismo bespomoćni u borbi protiv raka, nema opravdanja da to i dalje bude tabu ili da o toj bolesti gajimo predrasude i verovanja, kod dece se obavezno moraju razvijati pozitivne moralne norme i želja za usvajanjem činjenica jer jedino tako možemo poboljšati devastirajuću statistiku koja pokazuje sve veći broj obolele dece od raka.

Radionica je trajala od 09.30 do 11.15 časova i dobila svoje plodove : deca su pisala ili crtala poruke kojima su ispoljila svoju podršku deci oboleloj od raka. Zajedno smo odlučili da se ti plodovi – naša skromna ali srčana podrška uruči predstavnicima NURDOR-a koji će najbrže i najprimerenije preneti našu humanu poruku deci oboleloj od raka. Radovi će biti uručeni predstavnicima NURDOR-a sutra kada i naš Sombor sa 40-tak srpskih gradova slavi ovaj važan Dan.

U pripremi radionice je rado učestvovala savetodavno i dr Đerđi Šarić inače priznata aktivistkinja naše bolnice i grada u oblasti borbe protiv raka. Pre samog početka realizacije radionice, tražena je usmena saglasnost majki za rad sa decom i za fotografisanje toka radionice u svrhu dokumentovanja samog rada i u svrhu objavljivanja vesti o obeležavanju Dana dece obolele od raka u lokalnom nedeljniku „Somborske novine“ i „Prosvetnom pregledu“ – naravno, ukoliko redakcije budu u mogućnosti da objave članak.
Realizaciju radionice je inicirao v.d.direktora dr Dragan Rastović; omogućila viša medicinska sestra dečijeg odeljenja Marija Crnomarković; osmislila, realizovala i sačinila izveštaj profesorica razredne nastave Nina Beretić.

 S poštovanjem,
učiteljica Nina Beretić

Info

Adresa:
Čonopljanski put 15d, Sombor
Prostorije udruženja:
CENTAR ZDRAVKA,
Staparski put C 11,
Radno vreme: 17-19 sati
Telefon
+381 (0)63 518 257
+381 (0)65 251 82 58
Račun:
325-9500600018784-55  OTP banka

Ko smo...

Predsednica:
prim dr Đerđi Sarić
Zamenica:
Slavica Periškić, profesor
Sekretarka:
Vesela Savin dipl. ecc.
Upravni odbor:
Đerđi Šarić, Slavica Periškić, Biljana Benić, Mara Dobrić, Vanja Vukša 
Nadzorni odbor:
Milica Marinković, Đuka Rakinić, Svetislava Eremić

Poslednji unosi