Poslušajte jednočasovnu videokonferenciju o iskustvima osoba koje su tokom lečenja maligne bolesti primale hemiomioterapiju.
Govorimo o tome je najviše nedostajalo u tom periodu, ko je najviše pomogao. Na ovoj radionici smo slušali pacijente, o životnim mudrostima i poukama do kojih su došli.
Moderatori : Prim dr Đerđi Šarić (onkolog) i Prof dr Tamara Klikovac (psihoonkolog)
Organizator: NALOR ( Nacionalna asocijacija lečenih od raka )

Pozivamo Vas da učestvujete na videokonferenciji  "Otvoreno sa pacijentima" i podelite sa nama iskustva, brige, strahove i nedoumice koje ste imali dok ste primali hemioterapiju. Šta Vam je najviše nedostajalo u tom periodu, ko Vam je najviše pomogao. Da li ste Vi nekom pomogli? Na ovoj radionici mi slusamo Vas, o životnim mudrostima i poukama do kojih ste došli.
Moderatori : Prim dr Đerđi Šarić (onkolog) i Prof dr Tamara Klikovac (psihoonkolog)
Organizator: NALOR ( Nacionalna asocijacija lečenih od raka )
Vreme : petak 20.maj u 19.00
Link za učešće ćete dobiti istog dana ujutru. Potrebno je da imate Zoom aplikaciju na računaru ili telefonu.

Veoma je dragocena komunikacija izmedju udruženja pacijenata medjusobno, kao i da zdravstveni radnici koji su fokusirani na lečenje pacijenata obolelih od raka, obrate pažnju na neke detalje u komunikaciji sa pacijentom u trenutku dobijanja dijagnoze maligne bolesti i životu koji sledi. Pored savremenog lečenja i dostupnosti novih lekova potrebna je i podrška porodice i društva .

Na jednom takvom skupu gde je komunikacija bila u fokusu održanom u Beogradu prošle nedelje, Vera Blanuša , socijalni radnik i Tatjana Kolar, učiteljica su predstavljali NALOR i Društvo za borbu protiv raka Sombor uz udruženja pacijenata Budimo zajedno i EuropaDona. U Centru Zdravka u Somboru su održane pripreme za ovaj važan sastanak, jer je jedan od osnovnih ciljeva rada udruženja unapredjenje komunikacije.

Nastavili smo edukaciju pacijenta o važnosti redovnih kontrola, u okviru udruženja pacijenata NALOR na trećoj videokonferenciji u 2022 (8.4.2022)

Predavač: Doc dr Ivana Kolarov Bjelobrk
Poslušajte predavanje na linku: 

Povodom Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke , 18.marta je održana videokonferencija na temu Savremene  metode pregleda i biopsija dojki - prednosti i ograničenja .

Predavač je bila  Doc dr Nataša Prvulović Bunović, radiolog onkolog Instituta za onkologiju Vojvodine.

Poslušajte, naučite, i primenite. Redovne kontrole su garant zdravlju.

{vembed Y=YoHZ1p-NkpI}

Najavljujemo novu videokonferenciju u organizaciji NALOR ( drugu u 2022.) sa ciljem  da poboljšamo kvalitet života osoba sa malignom bolesti.

Videokonferencija će se održati u petak 18.3.2022. u 19.00  časova, (uoči Nacionalnog dana protiv raka dojke kojeg obeležavamo 20.marta )

Tema: Savremene  metode pregleda i biopsija dojki - prednosti i ograničenja

Predavač:  Doc dr Nataša Prvulović Bunović, radiolog onkolog Instituta za onkologiju Vojvodine.

Domaćini videokonferencije: moderator Prim dr Đerđi Šarić, saradnik u organizaciji Prof. dr Tamara Klikovac

Link za učešće na videokonferenicji dobićete 23.3.2022 uveče. 

Pripremite svoja pitanja, obavestite i druge potencijalne učesnike videokonferencije kojima možete proslediti link. Za učešće je potrebna ZOOM aplikacija instalirana na mobilnom telefonu ili računaru, i da se prijavite za uključenje oko pet minuta pre konferencije. Vidimo se !

   APRIL U BEOGRADU

  Termin: Subota, 02.04.2022.        
 Ovaj veliki grad bio je, izgleda, oduvek ovakav: istrgan, prosut, upravo kao da nikad ne postoji, nego večno nastaje, dograđuje se i oporavlja. S jednog kraja niče i raste, a sa drugog vene i propada. Uvek se kreće i talasa, nikad ne miruje i ne zna šta je spokoj i tišina. Grad na dve reke, na velikom prostoru sapet vetrovima.

 Program putovanja: Polazak iz Apatina/Sombora 06:30/06:45 sati. Sledi vožnja do Beograda uz usputnu pauzu za osveženje putnika. Dolazak do Konaka kneza Miloša –nedavno otvorena stalna postavka  nastoji da prikaže borbe za konačno oslobođenje od viševekovne osmanske vlasti, obnovljene u novom sjaju u Prvom, a nastavljene u Drugom srpskom ustanku, napore i iskušenja njihovih pokretača i voždova, rodonačelnika novovekovnih srpskih dinastija, Karađorđa Petrovića i Miloša Obrenovića, i značaj i zasluge njegovih naslednika iz dinastije Obrenović u drugoj polovini 19. veka, kada je nakon sticanja samostalnosti obnovljena kraljevina 1882. i nastavljeno jačanje moderne srpske države. Kraće slobodno vreme za šetnju parkom u Topčideru gde se između ostalog nalazi predvorna crkva kneza Miloša, spomenici- Arčibaldu Rajsu “Žetelica”, ”Obelisk”… Nastavljamo do muzeja Nikole Tesle - stručna prezentacija kustosa. U muzeju se  čuva približno 1000 predmeta, raspoređenih u devet zbirki - četiri zbirke tehničke prirode, dve zbirke ličnih Teslinih predmeta i tri umetničke zbirke. Najveći broj muzejskih predmeta je zaostavština Nikole Tesle. Stalna izložba postavljena je u prizemlju i podeljena je u dva dela. Prvi deo nas upoznaje sa biografskim podacima Nikole Tesle, a drugi deo predstavlja njegov naučni rad sa najznačajnijim izumima i sa nekoliko radnih modela koji se koriste za demonstraciju. Urna sa posmrtnim pepelom Nikole Tesle čuva se u Muzeju. Polazak do Konaka kneginje Ljubice, jedan od najreprezantativnijih sačuvanih primera građanske arhitekture prve polovine 19. veka. Građen je u periodu 1829-1830. godine prema zamisli kneza Miloša i trebalo je da ima dvojaku namenu, da bude stan njegove porodice, kneginje Ljubice i sinova Milana i Mihaila, kasnijih srpskih knezova, a u isto vreme i dvor za rezidenciju. Kraće slobodno vreme za individualni program - šetnja Kalemegdanom, knez Mihajlovom... Povratak za Sombor/Apatin gde se stiže oko 21:00 sata.

 CENA: 2.400,00 dinara 

 U cenu je uračunato: prevoz autobusom (audio i video oprema, klima) na navedenoj relaciji; obilasci po programu; ulaznice: konak kneza Miloša, konak kneginje Ljubice, muzej Nikole Tesle-u pratnji kustosa; troškovi organizacije; turistički vodič/pratilac.

 U cenu nije uračunato: ručak - 850,00 dinara (meni: potaž od povrća, pileći file sa prilogom, salata, pogača) – uplata na licu mesta; individualni troškov i druge nepomenute usluge.

 Napomene: Obaveza je putnika da poseduju u toku putovanja masku. Aranžman je rađen na bazi minimum 45 putnika. U slučaju promena na monetarnom tržištu ili nedovoljnog broja prijavljenih putnika, organizator putovanja zadržava pravo korekcije cena, izmene programa ili otkaza putovanja najkasnije 3 dana pre početka putovanja. Organizator putovanja zadržava pravo promene redosleda izvođenja programa. Obaveštenja o polasku dostavljamo dan pred putovanje. Prema zakonu o turizmu, član 79., za jednodnevne izlete (putovanja kraća od 24 sata) nije obezbeđena zaštita u pogledu garancije putovanja. Kontakt za reklamacije 069/1053010. Cenovnik broj 1 od 26.01.2022. godine. Uz ovaj program važe Opšti uslovi putovanja agencije “Euro-line Pekez” doo usaglašeni sa standardima YUTA.

 
Najvažnije poruke Prof dr Dragane Jovanović sa videkonferencije 25.2.2022 :
Svaki pušač stariji od 50 godina koji dnevno puši 20 cigareta, ili je u poslednjih 15 godina ostavio pušenje treba da uradi niskodozni skener pluća u cilju ranog otkrivanja raka pluća, kada je izlečenje bolesti izvesnije.
Osobe koje imaju neke bolesti pluća (HOBP), 6-8 puta češće dobijaju rak pluća pa je potrebno nakon 50. godine života da urade pregled pluća niskodoznim skenerom.
Čak do 15% pacijenata sa rakom pluća nemaju nikakve simtome, pa se bolest otkriva u razvijenoj fazi bolesti kada se pojave simptomi metastaza na mozgu , jetri , kostima, nadbubregu...
Rani znak raka pluća može biti pojava maljičastih prstiju na rukama.
 
pogledaj video

Društvo za borbu protiv raka u Somboru je tokom prošle godine organizovalo 11 videokonferencija iz različitih oblasti vezanih za zdrave stilove života i osobe lečene od raka. Cilj ovih videokonferencija je naučiti živeti lakše i bolje sa bolesti. U toku godine se utrostručio  broj mail adresa interesenata da slušaju ova kvalitetna predavanja i preporuke. Sada poziv da učestvuju na videokonferenciji dobije oko 250 osoba širom naše zemlje, odazove se prosečno oko 50 učesnika. Poslednje u nizu je bilo predavanje defektologa Zorana Kovačića: Maligna bolest-invaliditet? Izazovi kod osoba sa invaliditetom. U situaciji koju živimo već neko vreme nebrojano puta pokazali smo empatičnost i saosećanje prema drugima. Teško da ovakva iskušenja mogu da budu pozitivna za bilo koga, ali svakako u ovim situacijama imamo priliku da budemo ljudi više nego ikada. Bitno je znati da postoje oni kojima naše malo znači izuzetno mnogo. Razmišljati o potrebama drugih, biti otvoren za različitosti, a opet u empatičnosti biti jedinstven i svoj, odlike su kojih se uvek, pa i posle svega ovoga, moramo pridržavati. Ukratko, to je društvo jednakosti, prava i jednakih mogućnosti za sve.  Ušli smo  u 2022. godinu svesni da činimo dobra dela i da tako treba da nastavimo. Ukoliko želite da učestvujete na našim videokonferencijama, ostavite svoju mail adresu u Centru Zdravka, ili nam pošaljite preko FB stranice Društvo za borbu protiv raka Sombor, i uputićemo Vam poziv za februarsku konferenciju. Tema februarske konferencije će biti “Zašto su važne redovne kontrole kod lekara i kada se osećaš zdravo”.

U prilogu su fotografije sa videokonferencije u decembru.

 

U tiho predprazničko veče 22.12.2021, Apatinska sekcija Društva za borbu protiv raka Sombor organizovala je duhovno predavanje "Majka Božja, uteha i nada svih nas". Ovo je bio tradicionalni, sada već 4. duhovni razgovor pred Božić koji uvek do poslednjeg mesta ispuni apatinsku biblioteku "Miroslav Borisavljević".
Predsednica sekcije, Biljana Benić nas je vodila posvećeno, radosno i znalački kroz razgovor sa dva sveštenika, Prezvitera Mladena Glušca, paroha apatinskog i Jakoba Pfajfera, apatinskog župnika i naddekana podunavskog. Jakob Pfajfer je nedavno odlikovan Ordenom Svetog Save drugog reda za svoj predani rad na predlog episkopa bačkog Irineja Bulovića. Kao i uvek posle predavanja, osećali smo se lepše , i slavili život i ozdravljenje snagom vere. Likovna sekcija Društva darovala je predavače svojim slikama.

Strana 1 od 40

Kontakt Info

Adresa:
Čonopljanski put 15d, Sombor
Prostorije udruženja:
CENTAR ZDRAVKA,
Staparski put C 11,
Radno vreme: 17-19 sati
Telefon
+381 (0)63 518 257
+381 (0)65 251 82 58

Poslovni podaci

PIB:
102094435

Matični broj:
08091099

Račun:
325-9500600018784-55  Vojvođanska banka

Ko smo...

Predsednica:
prim dr Đerđi Sarić
Zamenica:
Slavica Periškić, profesor
Sekretarka:
Vesela Savin dipl. ecc.
Upravni odbor:
Đerđi Šarić, Slavica Periškić, Biljana Benić, Mara Dobrić, Vanja Vukša 
Nadzorni odbor:
Milica Marinković, Đuka Rakinić, Svetislava Eremić