PRVI LETNJI KAMP ZA OSOBE LEČENE OD RAKA U SRBIJI će biti održan od 5-8 septembra u Bačkom Monoštoru, u kampu Crvenog krsta.

Preko platforme Donacije.rs uspešno je realizovana kampanja koja je trajala 63 dana i okupila 158 donatora iz zemlje i inostranstva, obezbedjujući na taj način sredstva za realizaciju kampa. Mnoge lečene osobe su se odvažile da postanju članovi ovog udruženja pacijenata i članarinom podržale kampanju. Mnoge društveno odgovorne kompanije, sportisti, sugradjani su razumeli naše potrebe. Neke naše kolege i lični prijatelji su nas podržali da se i dalje trudimo obrazujući lečene osobe za lakši život sa bolesti i uspešnije kretanje kroz sistem lečenja. Bolest je na jedno mesto okupila one kojima je pomoć i edukacija neophodna - lečene i njihove porodice, kao i stručnjake i osobe sa iskustvom u bolesti, koje mogu pružiti dragocenu pomoć savetima i ličnim primerom.

Zahvaljujemo svima koji su nam pomogli i tako postali deo naše velike humane porodice.

Mi smo svesni da samo davanjem osećamo vrednim. Zato ćemo i mi na kampu dati sve od sebe da istražimo, otkrijemo i primenimo razne postupke kako bi smo doprineli komfornijem životu osoba lečenih od raka.

Pozivamo Vas da svojom ličnom donacijom podržite kampanju za prikupljanje sredstava na platformi Donacije.rs za PRVI LETNJI KAMP ZA OSOBE LEČENE OD RAKA koji će se održati u Bačkom Monoštoru od 5-8 septembra, u kampu Crvenog krsta u organizaciji somborskog Društva za borbu protiv raka. Na Kampu ćemo biti domaćini za 50 osoba lečenih od raka iz cele Srbije, članove Nacionalne asocijacije lečenih od raka.

Cilj kampa je da osobe lečene od raka osnažimo, pomognemo i edukujemo da lakše i kvalitetnije žive sa bolesti. Jedan od načina je i da borave u prirodi, rekreiraju po svojim mogućnostima ( šetnja,pecanje, kupanje, joga) , a uz podršku stručnih lica. Kajakaški klub iz Bezdana i Dragon klub "Motion" iz Beograda će doveslati do Bačkog Monoštora Zmajev čamac i time omogućiti ženama lečenim od raka dojke borbu protiv limfedema ruke (to je u svetu priznata metoda za smanjenje otoka ruke nakon operacije raka dojke).

Kampanja prikupljanja sredstava je u završnici, sakupili smo više od 80% sredstava, što znači da će kamp biti sigurno održan. Da bi imali potpuno ostvarenje kampanje nedostaje nam još 82.000 dinara koje treba da sakupimo u sledećih 9 dana-danas je 8.7.19. (do sada smo sakupili 489.586 dinara od potrebnih 572.000 dinara).

Mnogo će nam značiti Vaše ime medju donatorima. Minimalni iznos donacije je 500 dinara i može se uplatiti direkno na https://www.donacije.rs/projekat/letnji-kamp-sombor/ ili na račun našeg udruženja Društvo za borbu protiv raka Sombor 325-9500600018784-55.

Unapred se zahvaljujemo na podršci da realizujemo kamp, a da kroz njega u još lepšem svetlu predstavimo naše udruženje, naše sugradjane, i naš grad.

subota, 06 jul 2019 00:00

Oporavak u Sokobanji 2019.

Članovi Društva za borbu protiv raka iz Sombora, Apatina, Koluta, Kljajićeva, Monoštra su krajem juna pet dana boravili na oporavku u SokoBanji.

Obišli smo znamenitosti banje,upoznali se sa njenom tradicijom i njenim izletištima.Potražili smo i duhovnu utehu i pomoć u predivnim našim manastirima Đunisu i manastiru Sv.Romana u kojem smo čuli dirljivu priču o čuvenom pukovniku ruske vojske,dobrovoljcu Nikoli Nikolajeviću Rajevskom koji gine kao dobrovoljac‚1876g u Srbiji u borbi s Turcima i ovde ostavlja svoje srce a po kome je Lav Tolstoj osmislio svog junaka iz Ane Karenjine, grofa Vronskog.

Uživali smo u prelepoj prirodi banje ,šumovitog Ozrena ,Rtnja, i udisali vazduh pun radona sa mirisom lipe.

Dragoceno je bilo medjusobno druženje i upoznavanje, razmena iskustava i ohrabrivanje osoba kod kojih je lečenje u toku. Svega ovog ne bi bilo da nam apatinska opština nije obezbedila siguran i udoban prevoz, i da nismo imali vaučere Ministarstva trgovine turizma i telekomunikacija Republike Srbije .

petak, 05 jul 2019 00:00

Izlet na Ozren

Drugi dan, izlet na Ozren, Društvo za borbu protiv raka Sombor-Apatin, 30.06.2019.

Nikom nije lepše nego nama!

Zahvaljujemo na donacijama za naš Letnji kamp koji organizujemo u septembru 2019.

četvrtak, 04 jul 2019 00:00

Odlazak na eksurkziju u Sokobanju

Krenuli smo u Sokobanju na našu ekskurziju! Društvo za borbu protiv raka Sombor Apatin.

Zahvaljujemo Opštini Apatin za udoban prevoz! 

27.jun 2019.

Rekreacija je deo terapije osoba lečenih od raka. Imati u biografiji dijagnozu maligne bolesti ne znači da se povučeš u sebe, u kutak svoje sobe, i ne izlaziš van dvorišta. Kretanje, komunikacija sa okolinom znatno smanjuje stres i strahove. Svaki pokret je lekovit u terapiji maligne bolesti,a razgovor sa sobom i sa prirodom može biti motivišući za veću snagu za borbu sa bolesti.

Ova jubilarna godina, 50 godina postojanja Društva za borbu protiv raka , će biti u znaku rekreacije, fizičke aktivnosti kao faktoru da se lakše živi sa bolesti, i spreče komplikacije. Jedna grupa članova Društva za borbu protiv raka je već na moru, uživaju na suncu u Nei Poriju (Biljana, Slavujka,Danilka,Mara, Nada, Slavica, Đuka, i Ivan). Krajem meseca više od 40 članova udruženja ide na petodnevnu ekskurziju u Soko Banju, a već uveliko planiramo razne rekreativne aktivnosti (šetnja, kupanje, pecanje, veslanje) na Prvom Letnjem kampu za lečene od raka koji će se održati u Bačkom Monoštoru od 5-8. septembra. Na kampu ćemo šetati, vežbati jogu,veslati , pecati, plivati. Na prvom letnjem kampu ćemo plivati svi zajedno.

I žene kojima je dojka amputirana, i osobe koje nose stoma pomagala, i oni sa limfedemom, i svi ostali, bez stida, u dobrom raspoloženju. Lepota jednakosti u raznolikosti.

Pogledajte fotografije iz Nei Porija, jun 2019.

subota, 01 jun 2019 00:00

Održan treći seminar „U fokusu“

U biblioteci Hirurškog bloka Opšte bolnice „Dr Radivoj Simonović“ u Somboru je u organiciji Društva za borbu protiv raka 28.maja 2019. održan treći seminara „U fokusu“. Ove jubilarne godine, kada obeležavamo 50 godina postojanja udruženja, tema je bila „Limfedem i lipedem„. Predavači su bili Prim dr Željko Kanjih, Prof dr Gordana Devečerski, Prof dr Svetlana Popović Petrović i dr psihologije Ivana Novaković, dr Radenko Stanić. Moderator je bila prim dr Đerđi Šarić.

Kroz teme je obradjena etiologija, klinička slika, terapeutski modaliteti, komplikacije i prevencija limfedema i lipedema. Lečenjem maligne bolesti često se ne misli na lečenje komplikacija koje nastaju, a koje jako remete redovne životne aktivnosti i kvalitet života lečene osobe.

Na predavanju su lekari motivisani da obrate veću pažnju na ove komplikacije, i da na vreme preduzmu lečenje komplikacija. Predloženo je da i fizijatar bude obavezan deo tima sekundarne ustanove pri lečenju onkološkog pacijenta, odnosno da se svaki pacijent, odmah posle operacije obavezno javi fizijatru tokom onkološkog lečenja da bi bolje razumeo prevenciju limfedema i stekao veštinu dobrog izvodjenja fizikalnih vežbi, pravilno koristio zavoje i elastične rukave i čarape. Lekarima je predstavljen letak sa savetima za pacijenta i osnovnim informacjama o lečenju limfedema koji će se od sada dati svakom pacijentu koji ima ili kojem preti razvoj limfedema. Isti letak je dostupan svim odeljenjima i zdravstvenim radnicima preko elektronskog sistema komunikacije ustanove. Fizijatri i fizioterapeuti su tražili nastavak edukacije u specijalizovanim ustanovama o novim terapijskim modalitetima vezanim za limfedem i lipedem.

Na predavanju je pročitano pismo koje će se uputiti u RFZO sa molbom da se izmeni i dopuni pravilnik o medicinsko-tehničkim pomagalima , i pacijentima sa limfedemom obezbedi neophodni zavojni materijal i elastični rukavi i čarape za lečenje.

Tokom ove godine, u Letnjem kampu za osobe lečene od raka održaće se edukacija prilagođena pacijenatima na istu temu. Obučiće se 50 učesnika kampa, članova NALOR (Nacionalne asocijacije lečenih od raka).

Prvi letnji kamp za osobe lečene od raka održaće se u Bačkom Monoštoru od 5-8 septembra 2019 . Na njemu će se obučiti kvalitetnijem životu 40 osoba lečenih od raka I ljudi koji im u tome pomažu iz cele Srbije. Obučiće ih stručnjaci psiholog, socijalni radnik, lekar. Pozivamo Vas da podržite organizaciju i realizaciju ovog kampa, a kroz ovu aktivnost razvijanje mreže udruženja pacijenata lečenih od raka u Srbiji. Donirate karticom na: donacije.rs/letnji-kamp-sombor ili uplatom na naš žiro račun: 325-9500600018784-55

www.donacije.rs/projekat/letnji-kamp-sombor/

sreda, 03 april 2019 00:00

Svetski dan autizma u Somboru 2019.

Svake godine, 2. aprila smo sa našim prijateljima iz udruženja "Maslačak", i obeležavamo Svetski dan autizma. Ove godine je ceo grad Sombor bio sa nama.

Dali smo svoj glas za izradu Nacionalnog registra za autizam, za bolji život osoba sa autizmom, za veću brigu o porodici koja ima člana sa autizmom.

Zajedno smo jači!

Društvo za borbu protiv raka

četvrtak, 21 mart 2019 00:00

20. mart u Somboru

Obeležili smo 20.mart Nacionalni dan protiv raka dojke, čitajući prićče iz naše knjige"Živeti kao pre" da se bolje upoznamo i pomognemo jedni drugima.

Društvo za borbu protiv raka Sombor u Centru Zdravka

Strana 1 od 2

Info

Adresa:
Čonopljanski put 15d, Sombor
Prostorije udruženja:
CENTAR ZDRAVKA,
Staparski put C 11,
Radno vreme: 17-19 sati
Telefon
+381 (0)63 518 257
+381 (0)65 251 82 58
Račun:
325-9500600018784-55  OTP banka

Ko smo...

Predsednica:
prim dr Đerđi Sarić
Zamenica:
Slavica Periškić, profesor
Sekretarka:
Vesela Savin dipl. ecc.
Upravni odbor:
Đerđi Šarić, Slavica Periškić, Biljana Benić, Mara Dobrić, Vanja Vukša 
Nadzorni odbor:
Milica Marinković, Đuka Rakinić, Svetislava Eremić

Poslednji unosi