Društvo za borbu protiv raka na premijeri AIDE

U sredu, 15. septembra 2021. godine 50 članova Društva za borbu protiv raka je u organizaciji Turističke agencije Euroline Pekez bilo na premijernoj operskoj predstavi Verdijeve Aide. Aida je izvedena je pod vedrim nebom na prostoru Petrovaradinske tvrđave, baš kao i kod otvaranja Sueckog kanala 1871. godine. Tako je obežen jubilej 150-te godišnjice od prvog izvođenja ove opere, i početak 161-u sezone Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu.
Naslovnu ulogu Aide pevala Sonja Šarić, sopran, dugogodišnji član našeg udruženja , koja je rasla i razvijala se nastupajući na svečanim akademijama našeg Društva za borbu protiv raka u Somboru. Sonja je danas poznati sopran u mnogim operskim kućama Evrope ( Grac, Pariz, Manhajmu, Salzburg, Linc…) i niže nagrade na valikim internacionalnim takmičenjima ( Marija Kalas u Atini, Eva Marton u Budimpešti, ..).

Vraćajući se kući ushićeno smo beležili utiske : Ovo je veče za pamćenje; zbog opere, zbog naše Sonje, zbog premijere na otvorenom, zbog punog autobusa, zbog ljudi željnih da dožive nešto fantastično, zbog velikog broja posetilaca, zbog lepog vremena, zbog toplih emocija i dobrih vibracija koje su strujale od Verdija preko svih učesnika na sceni i onih iza scene do nas ispred scene. Zaista je bilo spektakularno!!! (Vera Stričević)

Bilo je to veče kada je moćni Nil “dotekao” do Dunava u našu pitomu ravnicu i doneo na svojim talasima Aidu i Radamesa da nam pevaju o svojoj uzvišenoj ljubavi, o časti i hrabrosti. Veče kada sam se pitala da li je to istina i zbilja, te da li su moguća takva osećanja. O, da. U životu je sve moguće I nemoguće. Nebo je otvorilo svoja krila i cela vaseljena je slušala moćne glasove Aide i Radamesa i vapaj Amneris. Ljubav je božansko čudo. Bila je to priča o večnoj ljubavi jer sve je ljubav!( Biserka Savić)

Svaki damar mog krvotaka protkao se notama ljubavi, patriotizma, vatre, borbe, konjanika i glasova sa scene postavljene na “čardaku ni na nebu, ni na zemlji”. Veličanstveno! (Milica Marinković)

Vratili smo se drugačiji, sigurniji, samopouzdaniji, ispunjeni toplinom i osmesima, bez straha od demona koji donosi kraj! Biti u jedinstvu ogromnog gledališta sa 3000 ljudi, sa 400 učesnika, u noći punoj zvezda, baklji i vatrometa, grada koji moćno sija u pozadini, mnoštvu snažnih i prelepih glasova, blještave scene i kostima učinili su nešto najlepše: VRATILI SMO SE BOLJI( Đerđi Šarić)

Share this article

Kontakt Info

Adresa:
Čonopljanski put 15d, Sombor
Prostorije udruženja:
CENTAR ZDRAVKA,
Staparski put C 11,
Radno vreme: 17-19 sati
Telefon
+381 (0)63 518 257
+381 (0)65 251 82 58

Poslovni podaci

PIB:
102094435

Matični broj:
08091099

Račun:
325-9500600018784-55  Vojvođanska banka

Ko smo...

Predsednica:
prim dr Đerđi Sarić
Zamenica:
Slavica Periškić, profesor
Sekretarka:
Vesela Savin dipl. ecc.
Upravni odbor:
Đerđi Šarić, Slavica Periškić, Biljana Benić, Mara Dobrić, Vanja Vukša 
Nadzorni odbor:
Milica Marinković, Đuka Rakinić, Svetislava Eremić