BANER PRISTUPNICA 1920

Uticaj pušenja na zdravlje

Uticaj pušenja na zdravlje

Pušenje je bolest zavisnosti u nivou heroinske , kokainske, amfetaminske i kanabisne. Pušenje ugrožava zdravlje! U trudnoći ono izaziva promene na DNK, rađanje dece sa manjom telesnom težinom, smanjenog imuniteta i telesnim nedostacima. Deca pušača češće oboljevaju od respiratornih bolesti, sklona su alergijskim bolestima, infekcijama i upalama srednjeg uha, astmi, reumatskim bolestima, srčanim bolestima, kožnim bolestima, smanjene su inteligencije, agresivna i tvrdoglava. Duvanski dim sadrži 4000 hemijskih elemenata: nikotin ( izaziva zavisnost), katranske smole ( kancerogene), diosin ( kancerogen, te doprinosi genetskim mutacijama reproduktivnim i moždanim oštećenjima), ugljen- monoksid, amonijak, olovo, živu, naftalin, hidrocijanid ( gas korišćen u gasnim komorama)...

Mnogobrojne su bolesti izazvane pušenjem: plućne, srčane ( aritmije, koronarne, sklonost infarktu), gastrointestinalne, bolestin očiju ( katarakta, makularna degeneracija), kožne, maligne. Ono izaziva poremećaj kvaliteta sna, gubitka čula mirisa, kvarenje zubi, impotenciju. Pasivno pušenje uvećava rizik od Ca dojke žena 68% kod mlađih od 50 godina, a 120% kod žena posle meno pauze. Životni vek pušača smanjen je za 5-8 godina. I kod nepušača koji su u kontaktu sa pušačima duvanski dim izaziva kašalj, glavobolju, iritaciju očiju, kijanje, mučninu, grebanje u grlu, probleme sa disanjem, nepravilan rad srca. U odvikavanju od pušenja pomoćiće Vam da naglo prestanete sa ovom navikom, da neskrivate cigarete, duboko disanje, svakodnevno vežbanje, grickanje semenki od bundeve, suncokreta, šargarepe, više korišćenja svežeg voća, češće tuširanje, izbegavanje alkohola, kafe, jako začinjene hrane, izbegavanje visoko rizičnih situacija ( druženje sa pušačima). Možete koristiti lekove za odvikavanje od pušenja pod nadzorom lekara ( Zyban tablete, žvakaće gume, flastere sa nikotinom ili se uključiti u program petodnevnog odvikavanja od pušenja po metodi dr. J. Wayne Mc. Farland). U mnogim zemljama u svetu poštuje se zakon o zabrani pušenja u zatvorenim prostorijama kao i na javnim mestima: Irska, Holandija, Grčka, Švedska, Velika Britanija, Slovenija, Italija ( u Napulju i Veroni zabranjeno je pušenje i u parkovima), SAD. U Butanu ( Azija) svuda je zabranjeno pušenje. Kazne iznose od 27,5€ do 3000€. U Grčoj se sprovodi i zatvorska kazna od 3 meseca ukoliko se ne poštuju zakonske mere.

Prema podacima iz središta EU oko 650.000 građana EU svake godine umire od bolesti koje se dovode u vezu sa pušenjem dok najmanje još 19.000 građana umire od pasivnog pušenja. U proseku svaka sedma smrt u Evropi može se pripisati duvanu. Pušenje će ubiti milijardu ljudi tokom 21. veka. Učinimo nešto! Jer ubrzo nakon prestanka pušenja osetićete korisne efekte u vidu lakšeg disanja, poboljšanja cirkulacije, normalnog rada srca, vratiće Vam se ukus i miris za hranu, imaćete više novca kojim će te moći kupiti korisnije stvari i obradovati Vašu decu i porodicu.

Krenite u zdrav život bez duvanskog dima!

Dr. Ljiljana Kiridžić, spec. med. rada

KONTAKT INFO

Društvo za borbu protiv raka

Adresa:
Čonopljanski put 15d, Sombor

Prostorije udruženja

CENTAR ZDRAVKA
Staparski put C 11
Radno vreme: svakog radnog dana 17-19 sati

Telefon: 025 44 00 44 tokom celog dana

Email: info@sombor-cancer.org.rs

ORGANI DRUŠTVA

Predsednica:
prim dr Đerđi Šarić
Zamenica:
Vanja Vukša, dipl. bibliotekar informatičar
Sekretarka:
Mara Dobrić, farmaceut.
Upravni odbor:
Đerđi Šarić, Slavica Periškić, Biljana Benić, Mara Dobrić, Vanja Vukša
Nadzorni odbor:
Milica Marinković, Đuka Rakinić, Svetislava Eremić