BANER PRISTUPNICA 1920

ZNAČAJ ALTERNATIVNE MEDICINE KOD NAS / Biljana Benić

ZNAČAJ ALTERNATIVNE MEDICINE KOD NAS / Biljana Benić

Kod nas je tradicionalna medicina zabeležena još u Hilandarskom kodeksu (kraj XVveka) na starosrpskom, a njome su se kasnije bavili i lekari: dr Vasa Pelagić, akademik Jovan Tucakov i njegovi saradnici, dr Risto Gostuški, prof. Relja Katić i mnogi drugi neproučeni autori. Narodni vidari, travari, iscelitelji prenosili su svoja znanja usmenim putem.

Zakon o zdravstvenoj zaštiti R. Srbije iz 2005.g. izjednačava metode i postupke alternativne medicine sa zapadnom medicinom. Pravilnikom o bližim uslovima, načinu i postupku obavljanja metoda i postupaka tradicionalne medicine iz 2007. određuju se bliži uslovi za rad u oblasti alternativne medicine

Formiranjem Aktiva za kvantnu medicinu, Sekcije za homeopatiju, Sekcije za tradicionalnu medicine, nastaje mogućnost organizovanog rada i u drugim metodama alternativne medicine.

Prema navedenom Pravilniku metode dijagnostike i lečenja tradicionalne medicine su sledeće: Ajruveda, akumpuktura i srodne tehnike, tradicionalna kineska medicina, homeopatija, fitoterapija, kvantna medicina i srodne tehnike, hiropraksa i primenjena kineziologija, makrobiotika, tradicionalna medicina.

Metode rehabilitacije tradicionalne medicine su sledeće: apiterapija, aroma-terapija, Či-gong vežbe, duhovna energetska medicina, energetska terapija, reiki, detekcija štetnih zračenja, joga vežbe, porodične vežbe,Tai Či Čuan vežbe.

Pravilnikom se pod pojmom „tradicionalna medicina“ obihvataju stručno neosporne tradicionalne, komplementarne i alternativne metode i postupci dijagnostike, lečenja i rehabilitacije koji blagotvorno utiču ili bi mogli blagotvorno uticati na čovekovo zdravlje ili njegovo zdravstveno stanje i koji u skladu sa važećom medicinskom doktrinom nisu obuhvaćeni zdravstvenim uslugama.

Komisija za tradicionalnu medicinu pri Ministarstvu zdravlja Srbije daje, na osnovu završenih svih nivoa edukacije predviđenih za određene metode alterantivne medicine, preporuke za dobijanje dozvole za rad u oblasti alternativne medicine, koju potpisuje ministar zdravlja.

Zdravstveni radnici metode alternativne medicine mogu da koriste u svrhu dijagnoze i terapije u okviru sopstvene kompetencije koja proističe iz delatnosti i stepena kvalifikacije

O INTEGRATIVNOJ MEDICINI SE SVE VIŠE GOVORI I KOD NAS, A U NEDOSTATKU PRAVOG, STRUČNOG POVEZIVANJA METODA ZVANIČNE I TRADICIONALNE, ODNOSNO DO INTEGRISANJA TRADICIONALNE MEDICINE U ZVANIČNI ZDRAVSTVENI SISTEM, OSTALO JE DA ONKOLOŠKI PACIJENTI SAMI U DOGOVORU SA SVOJIM LEKARIMA PRIMENE ONE KOJE IM OLAKŠAVAJU STANJE I POSPEŠUJU LEČENJE, A KOJE SU PRIZNATE VAŽEĆIM PROPISIMA.

KONTAKT INFO

Društvo za borbu protiv raka

Adresa:
Čonopljanski put 15d, Sombor

Prostorije udruženja

CENTAR ZDRAVKA
Staparski put C 11
Radno vreme: svakog radnog dana 17-19 sati

Telefon: 025 44 00 44 tokom celog dana

Email: info@sombor-cancer.org.rs

ORGANI DRUŠTVA

Predsednica:
prim dr Đerđi Šarić
Zamenica:
Vanja Vukša, dipl. bibliotekar informatičar
Sekretarka:
Mara Dobrić, farmaceut.
Upravni odbor:
Đerđi Šarić, Slavica Periškić, Biljana Benić, Mara Dobrić, Vanja Vukša
Nadzorni odbor:
Milica Marinković, Đuka Rakinić, Svetislava Eremić