BANER PRISTUPNICA 1920

NE PUTUJEMO DA BISMO POBEGLI OD ŽIVOTA, NEGO DA ŽIVOT NE POBEGNE OD NAS

NE PUTUJEMO DA BISMO POBEGLI OD ŽIVOTA, NEGO DA ŽIVOT NE POBEGNE OD NAS

   APRIL U BEOGRADU

  Termin: Subota, 02.04.2022.        
 Ovaj veliki grad bio je, izgleda, oduvek ovakav: istrgan, prosut, upravo kao da nikad ne postoji, nego večno nastaje, dograđuje se i oporavlja. S jednog kraja niče i raste, a sa drugog vene i propada. Uvek se kreće i talasa, nikad ne miruje i ne zna šta je spokoj i tišina. Grad na dve reke, na velikom prostoru sapet vetrovima.

 Program putovanja: Polazak iz Apatina/Sombora 06:30/06:45 sati. Sledi vožnja do Beograda uz usputnu pauzu za osveženje putnika. Dolazak do Konaka kneza Miloša –nedavno otvorena stalna postavka  nastoji da prikaže borbe za konačno oslobođenje od viševekovne osmanske vlasti, obnovljene u novom sjaju u Prvom, a nastavljene u Drugom srpskom ustanku, napore i iskušenja njihovih pokretača i voždova, rodonačelnika novovekovnih srpskih dinastija, Karađorđa Petrovića i Miloša Obrenovića, i značaj i zasluge njegovih naslednika iz dinastije Obrenović u drugoj polovini 19. veka, kada je nakon sticanja samostalnosti obnovljena kraljevina 1882. i nastavljeno jačanje moderne srpske države. Kraće slobodno vreme za šetnju parkom u Topčideru gde se između ostalog nalazi predvorna crkva kneza Miloša, spomenici- Arčibaldu Rajsu “Žetelica”, ”Obelisk”… Nastavljamo do muzeja Nikole Tesle - stručna prezentacija kustosa. U muzeju se  čuva približno 1000 predmeta, raspoređenih u devet zbirki - četiri zbirke tehničke prirode, dve zbirke ličnih Teslinih predmeta i tri umetničke zbirke. Najveći broj muzejskih predmeta je zaostavština Nikole Tesle. Stalna izložba postavljena je u prizemlju i podeljena je u dva dela. Prvi deo nas upoznaje sa biografskim podacima Nikole Tesle, a drugi deo predstavlja njegov naučni rad sa najznačajnijim izumima i sa nekoliko radnih modela koji se koriste za demonstraciju. Urna sa posmrtnim pepelom Nikole Tesle čuva se u Muzeju. Polazak do Konaka kneginje Ljubice, jedan od najreprezantativnijih sačuvanih primera građanske arhitekture prve polovine 19. veka. Građen je u periodu 1829-1830. godine prema zamisli kneza Miloša i trebalo je da ima dvojaku namenu, da bude stan njegove porodice, kneginje Ljubice i sinova Milana i Mihaila, kasnijih srpskih knezova, a u isto vreme i dvor za rezidenciju. Kraće slobodno vreme za individualni program - šetnja Kalemegdanom, knez Mihajlovom... Povratak za Sombor/Apatin gde se stiže oko 21:00 sata.

 CENA: 2.400,00 dinara 

 U cenu je uračunato: prevoz autobusom (audio i video oprema, klima) na navedenoj relaciji; obilasci po programu; ulaznice: konak kneza Miloša, konak kneginje Ljubice, muzej Nikole Tesle-u pratnji kustosa; troškovi organizacije; turistički vodič/pratilac.

 U cenu nije uračunato: ručak - 850,00 dinara (meni: potaž od povrća, pileći file sa prilogom, salata, pogača) – uplata na licu mesta; individualni troškov i druge nepomenute usluge.

 Napomene: Obaveza je putnika da poseduju u toku putovanja masku. Aranžman je rađen na bazi minimum 45 putnika. U slučaju promena na monetarnom tržištu ili nedovoljnog broja prijavljenih putnika, organizator putovanja zadržava pravo korekcije cena, izmene programa ili otkaza putovanja najkasnije 3 dana pre početka putovanja. Organizator putovanja zadržava pravo promene redosleda izvođenja programa. Obaveštenja o polasku dostavljamo dan pred putovanje. Prema zakonu o turizmu, član 79., za jednodnevne izlete (putovanja kraća od 24 sata) nije obezbeđena zaštita u pogledu garancije putovanja. Kontakt za reklamacije 069/1053010. Cenovnik broj 1 od 26.01.2022. godine. Uz ovaj program važe Opšti uslovi putovanja agencije “Euro-line Pekez” doo usaglašeni sa standardima YUTA.

KONTAKT INFO

Društvo za borbu protiv raka

Adresa:
Čonopljanski put 15d, Sombor

Prostorije udruženja

CENTAR ZDRAVKA
Staparski put C 11
Radno vreme: svakog radnog dana 17-19 sati

Telefon: 025 44 00 44 tokom celog dana

Email: info@sombor-cancer.org.rs

ORGANI DRUŠTVA

Predsednica:
prim dr Đerđi Šarić
Zamenica:
Vanja Vukša, dipl. bibliotekar informatičar
Sekretarka:
Mara Dobrić, farmaceut.
Upravni odbor:
Đerđi Šarić, Slavica Periškić, Biljana Benić, Mara Dobrić, Vanja Vukša
Nadzorni odbor:
Milica Marinković, Đuka Rakinić, Svetislava Eremić