BANER PRISTUPNICA 1920

14. novembar Svetski dan borbe protiv šećerne bolesti u Somboru

14. novembar Svetski dan borbe protiv šećerne bolesti u Somboru

Povodom Svetskog dana borbe protiv šećerne bolesti 14. novembra Društvo za borbu protiv šećerne bolesti grada Sombora učestvuje na svečanosti u Novom Sadu po pokroviteljstvom Pokrajinskog sekretarijata za zdravlje.

Ove godine se ovaj dan obeležava pod sloganom ”Žene i dijabetes - naše pravo na zdravu buducnost”, sa ciljem da se svaka žena podstakne na zdrave stilove života, pravilnu ishranu i rekreaciju jer se time smanuje mogućnost oboljevanja od šećerne bolesti. Statistički svako 7. novororodjence je rodila majka koja je u trudnoći imala povišeni nivo šećera i koja je kandidat da u sledećih 5-10 godina oboli od šećerne bolesti tipa 2. Zato je usvajanje zdravog nacina života ulog za budućnost sledećim generacijama.

U registru za dijabetes Zapadnobackog okruga prema informacijamaZavoda za javno zdravlje Sombor u 2017 godini je zabeleženo 11 mladih dijabetičara od 0-29 godina , dok je od je od dijabetesa tipa 2 obolelo 609 odraslih osoba. Zbog toga je pored primarne prevencije dijabeta (zdravi stilovi života)potrebno prevenirati i komlikacije do koje ova bolest dovodi( poremećaji cirkulacije, poremećaj vida i drugo).

Od septembra je Drustvo za borbu protiv sećerne bolesti grada Sombora deli zajedničke prostorije u Centru Zdravka( Staparski put C-11) sa Drustvom za borbu protiv raka. Veliku podršku za ovaj napredak dao nam je grad Sombor.

Za više informacija o udruženju , njegovim aktivnostima možete dobiti od Margite Katanić, predsednika udruženja (tel:O644315461 ) , ili u Centru Zdravka utorkom od devet do jedanaest sati.

KONTAKT INFO

Društvo za borbu protiv raka

Adresa:
Čonopljanski put 15d, Sombor

Prostorije udruženja

CENTAR ZDRAVKA
Staparski put C 11
Radno vreme: svakog radnog dana 17-19 sati

Telefon: 025 44 00 44 tokom celog dana

Email: info@sombor-cancer.org.rs

ORGANI DRUŠTVA

Predsednica:
prim dr Đerđi Šarić
Zamenica:
Vanja Vukša, dipl. bibliotekar informatičar
Sekretarka:
Mara Dobrić, farmaceut.
Upravni odbor:
Đerđi Šarić, Slavica Periškić, Biljana Benić, Mara Dobrić, Vanja Vukša
Nadzorni odbor:
Milica Marinković, Đuka Rakinić, Svetislava Eremić