BANER PRISTUPNICA 1920

Sve je komunikacija

Sve je komunikacija

10.oktobra 2018.god. je u Društvu za borbu protiv raka u Somboru na temu “Komunikacija u bolesti“ govorila Blanuša Vera, soc.radnica i porodični terapeut na Psihijatriji u Somboru. Atmosfera je ,kao i uvek, bila pozitivna u svakom smislu uz interaktivno učešće članica Društva tokom celog predavanja.

Prvi deo se odnosio na komunikacijske tehnike u svakodnevnom životu: verbalne, neverbalne, pisane, kako nešto kažemo, a šta njima poručujemo je pitanje,koje sebi (pre)retko postavljamo. Komunikacija je temelj svih ljudskih odnosa, emotivno isprepletena, od koje zavisi kvalitet odnosa sa drugim ljudima, ponašanje, pozitivan ili negativan kontekst. Čak i dobro razrešen konflikt je koristan u komunikacijama.

Kada se pojavi bolest u porodici, sve se menja i niko nije ravnodušan. Funkcionalne porodice reaguju na problem uspostavljajući ravnotežu na novonastalu situaciju. Disfunkcionalne porodice nemaju dovoljno kapaciteta i često produbljuju ranije nesporazume.

I u bolesti komunikacije moraju biti jasne, otvorene, mora se nastaviti normalan život , porodični rituali, organizovanje slobodnog vremena, kontakti sa prijateljima, rodbinom u skladu sa aktuelnom situacijom. Nikako se ne sme otići u socijalnu izolaciju.

Sledeći segment predavanja se odnosio na komunikaciju pacijent – zdravstveno osoblje. Ljudski odnos doprinosi lakšem suocavanju sa bolešću, motivaciji za lečenje i uspešnoj borbi. Konstatovano je da se nailazi često i na rutinski postupak sa premalo informacija i interesovanja za ličnost pacijenta, što deprimira obolelog u njegovoj najvažnijoj bitki za zdravlje i život.
Uspeh dobre komunikacije na svim nivoima je kada oboleli prihvati svoju bolest kao izazov i oseća se optimistično, postavi realne ciljeve.

Na kraju su medjusobno razmenjene lepe poruke i želje za dalji život , a poruka za sve glasi „NIKADA NE ODUSTAJ OD SEBE“

KONTAKT INFO

Društvo za borbu protiv raka

Adresa:
Čonopljanski put 15d, Sombor

Prostorije udruženja

CENTAR ZDRAVKA
Staparski put C 11
Radno vreme: svakog radnog dana 17-19 sati

Telefon: 025 44 00 44 tokom celog dana

Email: info@sombor-cancer.org.rs

ORGANI DRUŠTVA

Predsednica:
prim dr Đerđi Šarić
Zamenica:
Vanja Vukša, dipl. bibliotekar informatičar
Sekretarka:
Mara Dobrić, farmaceut.
Upravni odbor:
Đerđi Šarić, Slavica Periškić, Biljana Benić, Mara Dobrić, Vanja Vukša
Nadzorni odbor:
Milica Marinković, Đuka Rakinić, Svetislava Eremić