BANER PRISTUPNICA 1920

Mediji o nama - Somborske novine 4.11.2022.

Mediji o nama - Somborske novine 4.11.2022.

Akcija Zdravka, 20 godina trajemo, jedan od razloga što se u našoj sredini skrining bolje sprovodi... Hvala Danijeli Mirčeta i našim Somborskim...

AKCIJA „ZDRAVKA” DVE DECENIJE KASNIJE

Akcija „Zdravka” je osmišnjena 2001. godine kao program prevencije raka kod žena u ruralnoj sredini. - Pozvali su nas u jedno seosko preduzeće da organizujemo edukaciju o prevenciji raka. Nije ostalo samo na predavanju, zatražili su da u njihovim prostorijama organizujemo i preglede zaposlenih žena. U prvoj akciji od pregledanih 30 žena operisane su tri, a rak dojke je dijagnostikovan kod dve žene. Tada su počeli da stižu pozivi i iz drugih sela.

Tada nije bilo mamografa, a u našem gradu je bio samo jedan ultrazvučni aparat. O prevenciji je samo bilo reči, u stvarnosti ništa od nje. Posebno su bile ugrožene žene koje žive na selu.

Akcijom „Zdravka”, koju smo sproveli tokom 2003. godine, obuhvaćeno je blizu 2.000 žena, od njih čak 80 % žena na selu nikada nije bilo na pregledu dojke, a kod 70 % žena nikada nije urađen Papa test. Nije bilo organizovane prevencije, a žene nisu ni edukovane ni obučavane o važnosti brige o sopstvenom zdravlјu. Stručnjaci iz udruženja su se organizovali sa cilјem da obave preglede, podučavaju prevenciji i motivišu žene da redovno idu na preglede kod lekara.

Od 2002. do danas je kroz program akcije „Zdravka” obuhvaćeno više od 20.000 žena u Srbiji (Udruženja slična našem su preuzela program i sprovodila u Novom Sadu, Beogradu, Užicu, Vrnjačkoj Banji, Leskovcu). Kada je zaživela institucionalna prevencija preko domova zdravlјa, tada je akcija „Zdravka” postala dominantno edukativna, a 2013. godine otvaramo Centar „Zdravka” koji postaje Dnevni centar za lečene od raka i središte za prevenciju maligne bolesti kod zdrave populacije – priseća se početaka prim. dr Đerđi Šarić, onkolog, predsednica Društva za borbu protiv raka.

KONTAKT INFO

Društvo za borbu protiv raka

Adresa:
Čonopljanski put 15d, Sombor

Prostorije udruženja

CENTAR ZDRAVKA
Staparski put C 11
Radno vreme: svakog radnog dana 17-19 sati

Telefon: 025 44 00 44 tokom celog dana

Email: info@sombor-cancer.org.rs

ORGANI DRUŠTVA

Predsednica:
prim dr Đerđi Šarić
Zamenica:
Vanja Vukša, dipl. bibliotekar informatičar
Sekretarka:
Mara Dobrić, farmaceut.
Upravni odbor:
Đerđi Šarić, Slavica Periškić, Biljana Benić, Mara Dobrić, Vanja Vukša
Nadzorni odbor:
Milica Marinković, Đuka Rakinić, Svetislava Eremić